Emlak sektörü Türkiye’de her zaman en bölgelere göre hareketli alanlardan birisi olmaktadır. Bunun en temel nedeni emlak araçlarının sadece temel ihtiyaç olarak görülmemesi, aynı zamanda en güvenilen yatırım araçlarından kabul edilmesidir.
Aynı zamanda emlak türlerinin sayıca fazla olması da cezbedici noktalardan birisi olup günümüzde konutlar, ticari gayrimenkuller, endüstriyel gayrimenkuller, tarımsal gayrimenkuller ve özel amaçlı gayrimenkuller en temel kalemlerdir. Bunların her biri kendi içinde pek çok seçeneğe sahip olduğundan yatırım yapmak veya birikimlerini değerlendirmek isteyenler için çok geniş bir yelpaze bulunmaktadır.
Emlak sektöründe özellikle son 1.5-2 yıllık süreçte çok büyük artış yaşanmıştır. Birçok bölgede fiyat artışları yüzde 150’leri, 200’leri geçmiştir. Hatta tarihte emlak fiyat artışları ilk kez doların önüne geçmiş olup sektördeki birçok kişi 30-40 yıldır böyle bir durumla karşılaşmadıklarını belirtmektedir.
Emlak Sektöründe En Büyük Artışın Olduğu Yerler
Emlak sektöründeki fiyatlara bölgesel olarak bakıldığında en büyük artışın Marmara Bölgesinde olduğu görülmektedir. Türkiye ekonomisinin kalbi olan bölgede İstanbul, Kocaeli başta olmak üzere emlak ürünlerinin fiyatlarında fahiş bir artış meydana gelmiştir. İstanbul’un bazı bölgelerinde fiyat artışları yüzde 300’lere ulaşabilmektedir.
İkinci en büyük artış Ege Bölgesindedir. İzmir, Manisa, Aydın, Muğla, Denizli gibi hem sanayinin hem turizmin canlı olduğu yerlerde fiyat artışları oldukça fazladır. Hemen bütün emlak araçlarında yüzde 150-200 oranında fiyatlar artmıştır.
Üçüncü olarak da en fazla artış Akdeniz Bölgesindedir. Bölgenin Adana, Mersin, Antalya gibi büyükşehirlerinde emlak piyasası çok büyük hareketliliğe sahiptir. Sadece sahil kenarlarındaki ürünlerde değil, Toroslarda arsaların, yazlıkların, yaylaların fiyatları da çok büyük artış göstermiştir.
Bazı Bölgelerde Belirsizlikler Sürüyor
Emlak piyasasındaki hareketlilik diğer bölgelerde genel değil, daha çok şehir bazında değişmektedir. İç Anadolu’nun Ankara, Eskişehir gibi illerinde daha fazla artış olurken daha küçük şehirlerde bu oran yüzde 100 seviyelerindedir.
Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise yaşanan deprem sonrası emlak piyasasında büyük bir durgunluk meydana gelmiştir. İlerleyen zamanlarda nasıl bir ivme kazanacağı ise şu an meçhuldür. Fakat maliyetlerin artması özellikle konut fiyatlarında düşüş olmayacağı şeklinde öngörülebilir. Gelişmeleri sayfamızdan takip edebilirsiniz.
Bölgelere Göre Emlak Fiyatları
Emlak Sektörü Fiyatları
Akdeniz Bölgesi Emlak Satışı
Ege Bölgesi Emlak Satışı
Emlak Piyasasına Yeni Düzenleme
Güney Doğu Emlak Satışı
Marmara Bölgesi Emlak Sektörü
Sizce seneye emlak piyasasında yüzde kaçlık bir artış olur?