Gestasyonel diyabet veya hamilelik diyabeti olarak da bilinen durum, gebelik sırasında ilk kez ortaya çıkan şeker metabolizması bozukluğuna sahip olmayan hastalarda görülür.
Bu gaye ile gebeliğin 24 ila 28 haftaları arasında “50 gr. Glukoz Tarama Testi” uygulanır. Bu test için herhangi bir saatte, aç ya da tok olmasına bakılmaksızın elli gr. Glukoz içeren su içirildikten bir saat sonra anne adayının kan şekerine (venöz plazma glukoz düzeyi) bakılır.
Kan şekeri 140 mg/DL ya da üstünde belirlenen gebelere 100 gr. OGTT (Oral glukoz tolerans testi) yapılır. Üç saatlik 100 gr glikozla testin tekrar yapılması gerekir. Üç saat devam edecek yüklemenin sonrasında, anne adayının hamilelik şekeri olup olmadığı net olarak belirlenmektedir.
Anne adaylarına uygulanan şeker yükleme testi sonrasında aşırı fiziksel aktiviteden kaçınmak ve bu süreçte yemek yememek önemlidir, çünkü bu faktörler şeker yükleme testinin doğru sonuç vermesi açısından kritik öneme sahiptir. Gebelik öncesi veya gebelik döneminde ortaya çıkan şeker hastalığı, anne adayı ve bebeği risk altına sokabilir.
Şeker Yüklemesinin Riskleri
Şeker hastalığı olan gebelerde kan şekeri seviyelerinin düzenli olarak kontrol edilmesi, diyabet kaynaklı riskleri azaltabilir. Gebelik döneminde ortaya çıkan şeker hastalığının riskleri, gebelik öncesi şeker hastalığına göre daha azdır. Ancak bu durumun kesinlikle şeker yükleme testi ile teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, şeker hastalığı olmayan gebelere göre, anne adaylarında hamilelik zehirlenmesi, yüksek tansiyon, erken doğum, düşük gibi problemler ortaya çıkabilir.
Gebelikten önce şeker hastası olan bayanların bebeklerinde bazı anomaliler olabilir. Ancak hamilelikte başlayan şeker hastalığı böyle bir sıkıntısına neden olmaz. Ancak her 2 şeker hastalığında bebeğin fazla kilolu doğması yani makrozomik bebek gelişimi mevzu bahis olabilir. Bu halde anne adaylarına sezaryen ile doğum yapılacağından, buna bağlantılı olarak bazı tehlikeler yaşanabilir.
Anne adaylarında hamilelik döneminde kan şekeri seviyeleri kontrol altına alındığında, oluşabilecek tehlikeler de buna orantılı olarak azalacaktır. Bu yüzden anne adaylarında HbA1C ve şeker oranlarının takibi oldukça mühimdir.