Telefon alırken ilk akla gelen önemli alanlardan biri garantisidir. Cep telefonu alırken faturayı telefonla birlikte yanınıza aldığınızdan mutlaka emin olun.
Apple gibi fatura göstermeden telefon tamiri veya değişimi yapabilen firmalar olduğu gibi bunu göstermeyen firmalar da var.
Fatura aynı zamanda satın alma tarihini de içerdiğinden garanti süresinin başlangıcını da gösterir.
Kullanılmış telefonlar söz konusu olduğunda garanti kalan süreleri de önemlidir. Cihazın gelecekteki arızalara karşı garantisi olduğundan emin olun. Cihaz garantileri hakkında şirkete bağlı olarak farklı şekillerde bilgi edinebilirsiniz. Apple ürünleri için internetten seri numarasını girerek garanti durumunu kontrol edebilirsiniz. Seri numarasını iPhone‘ unuzda Ayarlar > Genel > Hakkında bölümünde bulabilirsiniz. Ancak yine dikkat etmeniz gereken önemli bir konu var. Apple, cihazları kendi onarım ve satış kuralları kapsamında garanti kapsamında tutar.
Cihaz, Apple dışında tamir edilip hemen raflara kaldırıldıysa, Apple’ın web sitesinde göremeyeceksiniz. Bu şekilde, aygıtın garantisi sona erer ve onu onarım için Apple servisine götürmeden bunu bilemezsiniz. Bu noktada yapabileceğiniz tek şey cihazın tamir edilebilir kısımlarını dikkatlice incelemek olacaktır.
Diğer markaların çıkarılabilir pil bölümleri vardır, özellikle güçlü yapışkanın kırılmadığından emin olmak için pilin altındaki noktaları kontrol edin. Ne yazık ki, Samsung gibi şirketlerin internet üzerinde hiçbir kontrolü yok. Bir Samsung telefonun garantisini yalnızca bir Samsung servis ofisine götürerek kontrol edebilirsiniz.
Samsung servislerinden alacağınız bu kontrol sayesinde cihazın hangi kanaldan kullanıldığını da öğrenebilirsiniz. Samsung veya diğer marka ithal telefonların garantisi olmadığı için piyasada daha çok bulunur.
Son zamanlarda online reklamlarda “mağaza garantisi” kelimelerini sıklıkla görüyoruz. Evet, bir mağazadan satın almak her zaman biraz daha fazla güven verir. Ancak sözde mağaza garantisinin hiçbir şey ifade etmediğini belirtmek isterim. Hukuki bir anlamı yoktur.
Bir şeyler ters gittiğinde şikayet edecek bir merci bile bulamayacaksınız.
HTC, Sony, LG ve diğer markaların garanti durumunu öğrenmek istiyorsanız ilgili firmaya başvurmanız gerekmektedir.
İkinci El Alımlarda IMEI Kontrolü Nasıl Yapılır ?
İkinci el cep telefonu alımında IMEI kontrolü de oldukça önemlidir. Telefonunuzun IMEI numarasını cihazınızın arama menüsünde *#06# tuşladığınızda öğrenebilirsiniz. Ayrıca telefon kutusundaki IMEI numarası veya pilin arkasındaki IMEIcep numarası ile karşılaştırın, fark varsa cihazı almayın. BTK resmi sitesinden IMEI kodunu kontrol ederek cihazın yerli mi, yabancı mı, çalıntı mı, kayıtlı mı olduğunu öğrenebilirsiniz.
Bu işlemleri yaptıktan sonra fizik bölümüne geçebilirsiniz. Satın aldığınız cihazı dikkatlice kontrol etmekte fayda var. Fiziksel olarak meydana gelebilecek çizikler veya ezikler, özellikle dikkat etmeniz gereken. Derin darbeler cihazları ağır darbeler aldığından, bir süre sonra cihaza zarar vermek mümkün olabilir. Pillerin konumlarına özellikle dikkat edin. Pili çıkarın ve logonun çıkarılmadığını doğrulayın. logolarının kaldırılmış olması daha önce düzeltildiğini gösteriyor.
Şarj soketinin olduğu yerin temizliğini kontrol edin. Bu işlemler tamamlandıktan sonra cihazı açın. Cihaz üzerindeki test menülerinden çeşitli testler çalıştırın. Samsung telefonlarda, #0# kodunu test etmek için menüyü açın.
Bu menüden kamera, ölü piksel testi, LED veya titreşim gibi birçok testi gerçekleştirebilirsiniz. AMOLED ekranlardaki solma hızına özellikle dikkat edin çünkü ekranın cansız görünümü ekranın ne kadar dayanacağı konusunda size fikir verebilir. Ölü piksel testi de çok önemlidir. Renklerin tümünde ekranı izlemeniz gerekir. Cihazın garantisi olsa dahi firmaların ölüm politikası değişiklik göstermektedir.
Örneğin Samsung, 3 ölü pikseli olan cihazları garanti kapsamına almamaktadır.
Android cihazlarda yaşadığınız en önemli sorunlardan biri, rootlu olup olmadığıdır.
Cihazlar rootlu ise artık birçok üretici tarafından garantisi verilmemektedir.
Örneğin, Samsung cihazlarda, cihazı kapattıktan sonra ana sayfa düğmesine, güç düğmesine ve ses kısma düğmesine basarsanız bir menü açılır ve Knox sayacını adresinden kontrol edebilirsiniz. Burada.
Knox 1 rootlu, 0 ise işlenmemiş demektir.
Ekranda çizik olmadığından emin olun.
Ayrıca ön ve arka kameraları açın ve odağı test edin.
Günümüzün akıllı telefonları çok hızlı odaklanabildiğinden, odak yapan telefonların kameralarında bazı sorunlar yaşanabilir.
Flaşla bir fotoğraf çekin ve test edin.
Birçok cihazda home butonu bir süre sonra bozulabilir.
Özellikle iPhone’larda ana sayfa düğmesi bir süre sonra deforme olup çalışmaz hale gelebiliyor.
Bu nedenle, bu tuşunun işlevselliğini diğer telefon tuşlarıyla kontrol edin.
Çıkarılabilir pili olmayan bir telefon modeliyle uğraşıyorsanız , her telefonun pilinin zamanla bozulacağını unutmayın.
Bu nedenle, bu modellerdeki bir yaşından büyük telefonlar için, garanti kapsamında değilse, değiştirme gerekli olacaktır ve bu ek bir ücrete tabidir.
İkinci telefon çok pahalı yeni telefon 1000tl aşaga veriyorlar ve ikinci el telefon pahalı