Türkiye dünyanın en büyük deprem kuşaklarında yer almaktadır. Bu nedenle her zaman çeşitli bölgelerde farklı büyüklüklerde depremler meydana gelmekte, kimi zaman da çok şiddetli depremler yaşam koşullarında büyük değişimler yaratarak yüksek can ve mal kayıplarına neden olmaktadır.
Son olarak 6 Şubat 2023 tarihinde Sofalaca-Şehitkamil-Gaziantep’te 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Ardından Ekinözü-Kahramanmaraş merkezli de 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha olmuştur.
Sonrasında yüzlerce artçının yaşandığı depremler Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgelerini etkilemiştir. 20 Şubat 2023’te Büyükçat-Samandağ-Hatay’da 6.4 büyüklüğünde bir büyük deprem daha meydana gelmiştir. Bütün bu depremler geniş bir alandan hissedilmiştir.
10 İlde Yılan Binlerce Bina
Yaşam standartlarını bir anda değiştiren bu depremler en çok Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Osmaniye, Adana, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Hatay ve Elazığ illerimizi etkilemiştir.
Yapılan hasar tespit alışmalarına göre 387.346 binada yıkık, ağır hasar acil yıkılması gereken bina sayısı 50.576 olarak açıklanmıştır. Yıkık ve ağır hasarlı binalar genellikle Gaziantep, Kahramanmaraş ve Hatay’da yer almaktadır.
İstatistiklere göre acil yıkılması gereken-ağır hasarlı-yıkık bina sayısı şöyledir:
- Adana: 46
- Adıyaman: 6.108
- Diyarbakır: 520
- Gaziantep: 11.922
- Şanlıurfa: 399
- Kilis: 585
- Hatay: 10.911
- Malatya: 6.599
- Kahramanmaraş: 10.777
- Osmaniye: 2.122.
Binlerce Can Kaybı ve Yaşanan Tartışmalar
Depremler geniş bir alanda hissedilmiş; fakat 10 ilde yaşam durma noktasına gelmiştir. Resmi rakamlara göre 45 bin 968 kişi hayatını kaybetmiştir. İç İşleri Bakanlığı hayatını kaybedenlerin 4 bin 267’sinin de Suriye gömeni olduğunu açıklamıştır. 8 Şubat 2023 günü deprem bölgesinde 90 gün süreyle OHAL ilan edilmiştir.
1999 depremi sonrası Türkiye’nin yaşadığı en büyük deprem felaketi beraberinde pek çok tartışmayı da getirmiştir. Aradan haftalar geçmesine rağmen hala çok büyük soru işaretleri vardır ve yardımın ulaşmadığı kişiler, yakınlarını bulamayan, cenazesine ulaşamayan kişiler mevcuttur. Özellikle yardımların gecikmesi, Kızılay tarafından çadırların satılması, çadır, konteyner, içme suyu yetersizliği gibi pek çok etken bölgede köklü değişimler yaratmış, yaratmaya da devam etmektedir. Kaç kişinin öldüğü yönünde de çok büyük spekülasyonlar bulunmaktadır.
Balıkesir bölgesinde körfez tarafında yaşıyorum ve heran panik içerisindeyiz. Evler eski ve deniz kumundan yapıldığı için en ufak bir sarsıntıda yerle bir olucak durumda. Allah bu acıları kimseye yaşatmasın inşallah ama insan bu ladar tedbirsiz ılduğu sürece aynı laderi yaiamak kaçınılmaz gibi.
Şimdi kahramanmaraştaki olan deprem yüzünden insanlar sunuda dusunuyo büyük İstanbul depremi olacakmi diye bence yoğunluğun biraz İstanbul’a verilmesi lazim
İstanbul’da yaşıyorum ve gerçekten büyük deprem olacaklarını ifade ediyorlar Korkudan insanlar uyuyamıyoruz bunun için tedbirler alınması lazım tek duamız Allah bir daha yaşatmasın 😔